Mondverzorging

Je gebruikt je mond de hele dag. Zowel bewust als onbewust: om te praten, te eten, te zoenen, en om emoties te tonen. Je gebit draagt dan ook voor een belangrijk deel bij aan je persoonlijke uitstraling en uiterlijk. Reden genoeg om er voor te zorgen dat het gezond is en blijft. Gelukkig kun je daar zelf heel veel aan doen. Tijdens je bezoek geven we je een passend advies.  Want ja, dat je minstens 2x per dag je tanden moet poetsen weten we allemaal wel, maar hoe? Wat is de beste methode , en hoe kom je goed op de moeilijk bereikbare plekken?

Tijdens de controle meten wij altijd de conditie van het tandvlees. (DPSI-score). De tandarts adviseert, om indien nodig een behandeling bij een preventie assistente of mondzorgkundige in te plannen. Zij geven persoonlijk advies en/of instructie en reinigen jouw gebit uitgebreid. Een perfect uitgangspunt om zelf weer fris aan de slag te gaan!

Hieronder onze belangrijkste tips voor een gezonde mond.

Poets 2x per dag
Poets minimaal 2x per dag je tanden. Doe dit het liefst pas een uur na het eten of drinken – dus ’s morgens vóór het ontbijt. Direct na eten of drinken is het tandglazuur zacht, waardoor het gemakkelijker afslijt.

De aanbevolen tijd om te poetsen is minimaal 2 minutenlang. Reinig ook je tong na het poetsen.

Kies de juiste tandenborstel
Over het algemeen krijg je een beter resultaat met een elektrische tandenborstel beter dan met poetsen met de hand. De variant met een borstelkop die ronddraaiende borstelbewegingen maakt is beter in het verwijderen van tandplak. Vervang je borstelkop elke drie maanden .

Reinig verder dan alleen poetsen
Naast het poetsen is het belangrijk om de ruimte tussen de tanden goed te reinigen. Doe dit dagelijks met hulpmiddelen zoals: flossdraad, ragers of tandenstokers.

Vind je dat lastig? Vraag ernaar tijdens je bezoek, dan helpen we je graag op weg.

Bezoek regelmatig de mondhygiënist
Door een regelmatig bezoek aan de tandarts of mondhygiënist zorg je voor een goede controle van je gebit. De mondhygiënist reinigt de tanden en tandvlees grondig, waardoor ontstekingen worden voorkomen. Ook kan de mondhygiënist tips en informatie geven bij gebitsproblemen als cariës, tanderosie en gevoelige tanden.