Tilon
 
 
 

Tanden bleken

Er zijn vele oorzaken van tandverkleuring. Sommige geneesmiddelen, tandtrauma, wortelvullingen en bepaald voedsel en drank kunnen na verloop van tijd tandverkleuring veroorzaken. Sommige verkleuringen zijn oppervlakkig terwijl andere van binnenuit ontstaan. Beide vormen kunnen doeltreffend door een tandarts worden behandeld.

Hoe werkt bleken?

Bleken kan op verschillende manieren: lees hier welke mogelijkheden er zijn.

De  bleekmiddelen die wij gebruiken, bleken de tanden van binnen en behandelen dus niet alleen maar de oppervlakte  Ze bestaan o.a. uit carbamide peroxide en waterstofperoxide. Stel je je tanden voor als een muurtje van bakstenen, inclusief het voegwerk. De voegen zijn door “weer en wind” verkleurd en door deze schoon te maken, lijkt de hele muur weer als nieuw. Bleekmiddelen voor tanden dringen tot in de kern  door en werken daar als een soort ‘voegenwit’.

Zoals het schoonmaken van de voegen geen invloed heeft op de sterkte van de muur, worden ook je tanden door het bleken niet aangetast.

Ben je ooit te oud om je tanden te laten bleken? Zeker niet! In de loop der jaren worden je tanden donkerder. Voor een deel kun je daar zelf iets aan doen door je eet- drink- en poetsgewoonten aan te passen. Je kunt alleen weinig veranderen aan het natuurlijke proces waardoor oude tanden voor een steeds groter deel uit het dichte (gelere) tandbeen gaan bestaan; ouderdom komt met gebreken! Gelukkig kan bleken de natuur prachtig een handje helpen. En te jong? Ben je jonger dan zestien, en denk je er over om te bleken, dan raden wij je aan om dit tijdens de controle met de tandarts te bespreken. Ga zeker niet zomaar zelf met thuismiddeltjes aan de slag!

Maakt bleken je tanden gevoeliger? Gevoeligheid is een vrij normale bijwerking van bleken, meestal is het tijdelijk en verdwijnt het nadat de behandeling is voltooid. Als dit niet het geval is, hebben wij een speciaal middel dat de pijn direct verlicht.

Als je van jezelf weet dat je gevoelige tanden hebt, kan het ook helpen in de weken voorafgaand aan het bleken vast te gaan poetsen met een tandpasta speciaal voor gevoelige tanden.

Hoe lang werkt het? Je tanden worden van binnenuit gebleekt en verkleuren pas langzaam aan weer. Ieder mens en zijn gewoontes verschillen: hoe dik is het glazuur, hoe is je eet-, drink- en poetsgedrag? De ervaring leert dat de meeste mensen na twee jaar de behoefte hebben aan een ” opfrisbeurt” . De gebruikte middelen zijn zo veilig, dat de behandeling zonder bezwaar weer herhaald kan worden.

Belangrijk! Laat eerst een goede diagnose stellen, zodat je de voor jou beste methode kunt kiezen en je verwachtingen reëel zijn.

 

 

 

 

 

 

 

Tags:
-